مشاوره خرید 09128189887
ارتباط با ما
همه دسته بندی ها

7 نکته مهم برای تنظیم رنج کلید حرارتی

تعداد نظرات: 0
تنظیم رنج کلید حرارتی
دسته بندی: آموزش ,

نکات مهمی که در تنظیم رنج کلید حرارتی باید به آنها دقت شود. با داماس زیمنس همراه باشید تا با این نکات بیشتر آشنا شویم.

نکات مهمی که در تنظیم رنج کلید حرارتی باید بدانیم


جریان برق، منبع اصلی انرژی در کار با وسایلی است که به‌طور روزمره با آن‌ها سروکار داریم. با توجه به این‌که بسیاری از دستگاه‌هایی که از برق استفاده می‌کنند، نیاز به دریافت جریان مشخصی از آن دارند، پایین یا بالا رفتن این جریان، می‌تواند سبب آسیب رسیدن به موتور شود.

کلید حرارتی دستگاهی است که برای محافظت از موتور در برابر این آسیب طراحی‌شده است. کلیدحرارتی نوعی قطع کننده مدار است که موتور را در برابر جریان اضافه‌بار و جریان اتصال کوتاه حفاظت می‌کند. کلید حرارتی قابل قطع زیر بار بوده و می‌تواند مدار موتور را در حین کار قطع یا وصل نماید؛ که در ادامه به این دستگاه بیشتر خواهیم پرداخت.

نکته: در این من مقاله ما به طور خاص کلید حرارتی زیمنس را مورد تست و بررسی قرار داده ایم منتها با توجه به شباهت کارکرد کلید های حرارتی اطلاعات این مقاله برای سایر محصولات کلیدحرارتی نیز قابل استفاده است .

کلید حرارتی چیست؟

کلیدهای حرارتی یا به‌عبارت‌دیگر کلیدهای محافظ موتور که در اصطلاح تخصصی به کلیدهای MPCB نیز معروف هستند جزو قطعات حفاظتی در سیستم برق‌کشی محسوب می‌شوند؛ که از فیوز مینیاتوری و بی‌متال تشکیل‌شده‌اند. با استفاده از این قطعه می‌توانید از موتور در برابر اتصال کوتاه و اضافه‌بار به‌طور هم‌زمان مراقبت کنید. کلید حرارتی ازجمله کلیدهایی هستند که قابل قطع زیر بار هستند و برای روشن و خاموش کردن الکتروموتورهای سه فاز مورداستفاده قرار می‌گیرد.

عملکرد کلید حرارتی به چه صورت است؟

در اثر عبور جریان الکتریکی از تیغه‌های کلید حرارتی، هر دو فلز گرم شده و طول آن‌ها زیاد می‌شود، اما از آنجایی که ضریب انبساط دو فلز متفاوت است، بی‌متال به سمت فلزی که ضریب انبساط پایین‌تری دارد خم می‌شود. این جابجایی به‌وسیله‌ی اهرم یا به‌صورت مستقیم کنتاکت‌ها را قطع یا وصل می‌کند. از این ویژگی در فیوز‌ها و کلیدهای حرارتی استفاده می‌شود.

برای افزایش سرعت عملکرد کلید حرارتی و جلوگیری از جرقه و سوختگی محل اتصال، از آهن‌ربا در بالا و پایین تیغه‌ی دوفلزی استفاده می‌شود که نیروی مغناطیسی آن به بسته شدن سریع اتصال کمک می‌کند.

رله‌های اضافه‌بار تنظیم‌پذیر هستند و می‌توان آن‌ها را به‌گونه‌ای تنظیم کرد که جریان‌هایی بین 1/05 تا 10 برابر جریان نامی موتور‌ها را قطع کنند. کلیدهای حرارتی سه فاز، دارای سه پل قدرت ورودی هستند.

مطالعه مقاله : تفاوت بین کلید حرارتی و رله حرارتی زیمنس

ساختمان کلید حرارتی چگونه است؟

ساختمان کلید حرارتی به قسمت‌های مختلفی ازجمله شستی‌های قطع و وصل کلید حرارتی، کلید تست برای تست سالم بودن، ترمینال‌های اتصال به کابل موتور، ترمینال‌های اتصال برق ورودی و پیچ تنظیم جریان تقسیم‌بندی می‌شود.

اجزای کلید حرارتی

کاربردهای اصلی کلید حرارتی چیست؟

کاربردهای کلید حرارتی شامل موارد زیر می‌باشد:

  • کلید زنی مدارات موتوری
  • حفاظت قابل تنظیم برای اضافه‌بار مغناطیسی و حرارتی
  • حفاظت از موتور الکتریکی در برابر انواع خطاهای الکتریکی
  • ایجاد تأخیر حرارتی برای روشن شدن موتور به جهت داغ شدن موتور در اثر اضافه‌بار

خرید کلید حرارتی زیمنس از نمایندگی زیمنس

نحوه‌ی تنظیم کلیدهای حرارتی چگونه است؟

از مزایای کلید حرارتی، قابل تنظیم بودن رنج جریان آن است؛ به این صورت است که بر روی کلیدهای حرارتی یک زبانه کوچک دوار قرار دارد که در یک بازه معین جریانی امکان تغییر را دارد. برای هر موتور بسته به توان نامی موتور باید یک کلید حرارتی مناسب و متناسب با جریان نامی موتور انتخاب بشود و سپس جریان کلید حرارتی را مطابق با جریان نامی موتور، توسط زبانه تنظیم جریان، تغییر داد.

کلیدهای حرارتی یک بازه یا رنج جریان را تحت پوشش قرار می‌دهند و در رنج‌های استاندارد و تعریف‌شده مشخصی ساخته می‌شوند. این جریان معمولاً به میزان 10 درصد بیشتر از جریان نامی انتخاب می‌گردد.

انتخاب رنج کلید حرارتی به چه صورت است؟

در وهله اول باید اندازه کلید محافظت‌کننده متناسب با موتور باشد و همچنین به ولتاژ نامی و جریان نامی موتور نیز توجه داشته باشید.

از سوی دیگر مقدار ولتاژ MPCB باید مطابق با ولتاژ نامی موتور باشد. همچنین پس‌ازآن که ولتاژ موتور را مشخص کردید، لازم است تا جریان روی پلاک موتور الکتریکی را بررسی کرده و سپس اقدام به انتخاب کلید حرارتی مناسب کنید.

از طرفی باید به این نکته نیز توجه داشته باشید که جریان کارکرد واقعی ممکن است پایین‌تر از جریان پلاک موتور باشد. به‌عنوان‌مثال ممکن است موتور جریان پلاک ۲۵ آمپری داشته باشد اما جریان بسیار کمتری را در حین کار بکشد، دراین‌بین باید کلید حرارتی با توجه به مقدار ۲۵ آمپری نوشته‌شده بر روی پلاک موتور انتخاب شود.

همچنین درزمانی که یک کلید حفاظتی موتور متناسب با موتور الکتریکی باشد، بازهم لازم است تا فرآیند سیم‌کشی به‌درستی انجام شود. از سوی دیگر برای افزایش ایمنی باید توجه بسیار زیادی به سیم داشته باشید تا سیم بتواند جریان ایمن را با خیال راحت حمل کند، چراکه اگر یک سیم بیش‌ازحد گرم شود، عایق ذوب‌شده و همین مسئله باعث بروز مشکل در سیستم الکتریکی خواهد شد.

جدول انتخاب رنج کلید حرارتی زیمنس

کلید MPCB در چه رنج جریان و ولتاژی ساخته می‌شوند؟

ازنظر اندازه جریان، رنج جریان زیر ۱۵ آمپر دارند. این کلیدها برای ولتاژ سه فاز تا ۵۰۰ ولت ساخته می‌شوند. ازنظر توان موتوری، برای توان‌های موتوری زیر ۶۰ کیلووات طراحی و عرضه‌شده‌اند؛ بنابراین برای توان‌های بالاتر موتوری بایستی به دنبال راه‌حل‌های دیگر حفاظتی باشیم.

کلیدهای حرارتی مغناطیسی معمولاً برای راه‌اندازی از دو جریان مختلف استفاده می‌کند:

کلید محافظ موتور برای راه‌اندازی سبک که جریان راه‌اندازی را درصورتی‌که از ۵ برابر جریان نامی تجاوز نکند به مدت ۲۰ ثانیه نگه می‌دارد.

 کلید محافظ موتور برای راه‌اندازی‌های سنگین در صورتی که جریان راه‌اندازی از ۱۰ برابر جریان نامی تجاوز نکند، به مدت ۴ ثانیه تحمل می‌کند. درنتیجه این کلید در شرایط سخت‌تری از کلید اتوماتیک معمولی با رلۀ جریان بالا کار می‌کند.

چگونه محاسبه کنیم برای یک موتور، چه رنجی از کلید حرارتی را نیاز داریم؟

این کلیدها را می‌توان بر اساس جریان نامی موتور و یا حتی توان نامی موتور انتخاب کرد. البته باید بگوییم شرکت‌های تولیدکننده این کلیدها جداولی را ارائه می‌کنند که بر اساس توان موتور و حتی کاربرد موتور، نوع کلید قابل انتخاب را مشخص کرده‌اند. البته به‌صورت تقریبی می‌توانیم بگوییم به ازای هر اسب بخار از موتور، جریان ۱٫۵ آمپر و به ازای هر کیلووات توان از موتور، جریان ۲ آمپر قابل‌استفاده است.

مثلاً اگر توان یک موتور ۱۰ کیلووات باشد جریان انتخابی برای کلید MPCB حدود ۲۰ آمپر خواهد بود.

چرا می‌گوییم استفاده از کلید حرارتی منجر به افزایش طول عمر موتور‌های الکتریکی خواهد شد؟

زیرا اگر از موتور الکتریکی به‌درستی محافظت نکنید، انجام فرآیند تعمیرات این قطعات بسیار گران بوده و همین مسئله می‌تواند شمارا با مشکلات بسیار مواجه کند.

مقدار حفاظت مربوط به اتصال کوتاه یا اضافه‌ بار بر روی کلید حرارتی را چگونه تنظیم کنیم؟

جهت تنظیم رنج جریان برای قسمت مغناطیسی کلید بین ۱٫۲ تا ۲ برابر جریان کلید قابل تنظیم است. جریان کلید تقریباً همان جریان نامی موتور است. برای قسمت مربوط به اضافه‌بار تنظیم را بر روی جریان نامی موتور قرار می‌دهیم.

محل استفاده از کلید حرارتی

یکی از سؤالاتی که همواره پرسیده می‌شود این است که محل استفاده از کلید حرارتی کجا است؟ به‌منظور پاسخ به این سؤال باید گفت که در بخش‌هایی که از موتورهای الکتریکی استفاده می‌شود، از کلید حرارتی کمک می‌گیرند. به‌منظور بررسی مصارف موتور الکتریکی، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تهویه هوا
  • چیلر
  • کمپرسور
  • پمپ حرارتی
  • برج‌های خنک‌کننده
  • فن‌ها
  • الکتروپمپ‌ها
  • آسانسور
  • ماشین‌آلات صنعتی

موضوع مهمی که باید بدانید این است که کلید حفاظتی موتور که به آن کلید MPCB نیز گفته می‌شود برای ولتاژ سه فاز تا ۵۰۰ ولت ساخته‌شده و مورداستفاده قرار می‌گیرد. ازنظر توان موتوری، از این کلیدها برای موتورهای زیر ۶۰ کیلووات طراحی‌شده و استفاده می‌شود.

این کلیدها بر اساس جریان نامی موتور ۶۰ هرتز و ۵۰ هرتز و یا توان نامی موتورها انتخاب‌شده و از آن‌ها استفاده می‌شود. کلید MPCB برای موتورهای تک فاز القایی هم مورداستفاده قرار می‌گیرد.

استفاده از کلید حرارتی در چیلر

دیدگاهتان را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

داماس